forum Forumsplay_arrow Minecraft fiber_manual_record Help

3

Minecraft with Optifine Won't launch

3 emeralds14 replies109 views
created 05/13/2019 3:46 pm by Eldon The Noble
last reply 05/14/2019 10:37 am
Hello, so I reinstalled minecraft and everything and when I install optifine it installs correctly. So when I go to my launcher I would select the version with optifine and click play, it would act like it was loading for a second and then it would close and nothing would happen. When I play minecraft vanilla I would have no problem but I have uninstalled and reinstalled twice and no luck. I know it is not my hardware I have a descent gaming rig. When I go to the text document that has the logs this is what it says:



[15:27:42] [Client thread/INFO]: Setting user: EldonTheNoble
[15:27:45] [Client thread/INFO]: LWJGL Version: 3.1.6 build 14
[15:27:47] [Client thread/INFO]: Reloading ResourceManager: Default
[15:27:48] [Sound Library Loader/INFO]: Starting up SoundSystem...
[15:27:48] [Thread-2/INFO]: Initializing No Sound
[15:27:48] [Thread-2/INFO]: (Silent Mode)
[15:27:48] [Thread-2/INFO]: OpenAL initialized.
[15:27:48] [Sound Library Loader/INFO]: Preloading sound minecraft:sounds/ambient/underwater/underwater_ambience.ogg
[15:27:48] [Sound Library Loader/INFO]: Sound engine started
[15:27:57] [Client thread/INFO]: Created: 1024x512 textures-atlas
[15:28:00] [Client thread/INFO]: Narrator library for x64 successfully loaded
[15:28:31] [Client thread/WARN]: Ambiguity between arguments [teleport, destination] and [teleport, targets] with inputs: [Player, 0123, @e, dd12be42-52a9-4a91-a8a1-11c01849e498]
[15:28:31] [Client thread/WARN]: Ambiguity between arguments [teleport, location] and [teleport, destination] with inputs: [0.1 -0.5 .9, 0 0 0]
[15:28:31] [Client thread/WARN]: Ambiguity between arguments [teleport, location] and [teleport, targets] with inputs: [0.1 -0.5 .9, 0 0 0]
[15:28:31] [Client thread/WARN]: Ambiguity between arguments [teleport, targets] and [teleport, destination] with inputs: [Player, 0123, dd12be42-52a9-4a91-a8a1-11c01849e498]
[15:28:31] [Client thread/WARN]: Ambiguity between arguments [teleport, targets, location] and [teleport, targets, destination] with inputs: [0.1 -0.5 .9, 0 0 0]
[15:28:31] [Client thread/INFO]: Loaded 0 recipes
[15:28:31] [Client thread/INFO]: Loaded 0 advancements
[15:28:31] [Server thread/INFO]: Starting integrated minecraft server version 1.13.2
[15:28:31] [Server thread/INFO]: Generating keypair
[15:28:31] [Server thread/INFO]: Found new data pack vanilla, loading it automatically
[15:28:31] [Server thread/INFO]: Reloading ResourceManager: Default
[15:28:32] [Server thread/INFO]: Loaded 524 recipes
[15:28:33] [Server thread/INFO]: Loaded 571 advancements
[15:28:33] [Server thread/WARN]: Unable to find spawn biome
[15:28:40] [Server thread/INFO]: Preparing start region for dimension minecraft:overworld
[15:28:41] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 0%
[15:28:42] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 0%
[15:28:42] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 4%
[15:28:43] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 8%
[15:28:43] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 12%
[15:28:43] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 16%
[15:28:44] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 20%
[15:28:44] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 24%
[15:28:44] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 28%
[15:28:45] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 32%
[15:28:45] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 36%
[15:28:45] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 40%
[15:28:46] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 44%
[15:28:46] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 48%
[15:28:46] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 52%
[15:28:47] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 56%
[15:28:47] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 60%
[15:28:47] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 64%
[15:28:48] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 68%
[15:28:48] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 72%
[15:28:49] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 76%
[15:28:49] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 80%
[15:28:49] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 84%
[15:28:50] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 88%
[15:28:50] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 92%
[15:28:51] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 96%
[15:28:51] [Server thread/INFO]: Preparing spawn area: 100%
[15:28:51] [Server thread/INFO]: Time elapsed: 11456 ms
[15:28:51] [Server thread/INFO]: Changing view distance to 12, from 10
[15:28:52] [Server thread/INFO]: EldonTheNoble logged in with entity id 302 at (101.5, 65.0, -87.5)
[15:28:52] [Server thread/INFO]: EldonTheNoble joined the game
[15:28:54] [Server thread/INFO]: Saving and pausing game...
[15:28:54] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:the_nether
[15:28:54] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:overworld
[15:28:55] [Client thread/INFO]: Loaded 0 advancements
[15:28:56] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:the_end
[15:28:56] [Server thread/WARN]: Can't keep up! Is the server overloaded? Running 3389ms or 67 ticks behind
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving and pausing game...
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:the_nether
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:overworld
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:the_end
[15:31:29] [Server thread/INFO]: EldonTheNoble lost connection: Disconnected
[15:31:29] [Server thread/INFO]: EldonTheNoble left the game
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Stopping singleplayer server as player logged out
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Stopping server
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving players
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving worlds
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:the_nether
[15:31:29] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:overworld
[15:31:30] [Server thread/INFO]: Saving chunks for level 'Going Hardcore'/minecraft:the_end
[15:31:30] [Client thread/INFO]: Stopping!
[15:31:31] [Client thread/INFO]: SoundSystem shutting down...
[15:31:31] [Client thread/INFO]: SoundSystem Author: Paul Lamb, www.paulscode.com


Any help? Thanks!
Posted by avatar
Eldon The Noble
Level 4 : Apprentice Ranger
4

comment Login or register to post a reply.

14 replies

05/14/2019 12:35 am
Level 46 : Master Wizard
eyhoffi
i don't have java installed. minecraft has a java folder by itself, so you don't need java. put your optifine into the mc java folder and execute it from there with cmd. i never had problems by this way

oh, and i don't have forge or something else
05/13/2019 8:25 pm
Level 21 : Expert Princess
star_weaver
anything in the crashlogs folder? that would help out if theres anything in it, also you using the default java or the latest version?
05/13/2019 8:33 pm
Level 4 : Apprentice Ranger
Eldon The Noble
It does not create a crash log and I am using minecraft 1.13.2 trying to get optifine to work
05/13/2019 8:43 pm
Level 21 : Expert Princess
star_weaver
i didnt ask what version of minecraft your using since i can read the log, i asked what version of java you were using weather its the one that comes with the launcher thats about 2 years out dated or the latest version
05/13/2019 9:12 pm
Level 4 : Apprentice Ranger
Eldon The Noble
I am running Java 12.0.1 - 64bit
05/13/2019 9:20 pm
Level 21 : Expert Princess
star_weaver
use Java 8, not 12 it's known to not work very well when it comes to doing anything with non-vanilla Minecraft, the reason why I asked is that I have optifine running perfectly fine on 1.13.2
https://imgur.com/a/z3Qan44
and no I'm not using the default launcher cos its pile of hot donkeys
also how are you installing optifine? editing the jar file or using the built-in installer?
05/13/2019 10:22 pm
Level 4 : Apprentice Ranger
Eldon The Noble
I downloaded and installed Java 8 and it still won't launch. I downloaded the optifine.jar from the website. That is what I downloaded



optifine.net/adloadx?f=OptiFine_1.13.2_HD_U_E7.jar
05/13/2019 4:45 pm
Level 3 : Apprentice Crafter
FadingTactics_
Well what forge type are you using first? This is important as some mods for forge can be buggy at some points!

Secondly, how much RAM are you allocating to minecraft. The crash could be due to that. There is a good post; https://www.planetminecraft.com/blog/how-to-allocate-more-ram-to-minecraft-new-launcher-181-tutorialfps-boost/

This thoroughly explain how to allocate more RAM to minecraft!

Try this out and get back to me!
05/13/2019 6:23 pm
Level 4 : Apprentice Ranger
Eldon The Noble
Like it doesn't seem like it wants to launch at all.
05/13/2019 5:08 pm
Level 4 : Apprentice Ranger
Eldon The Noble
Hello, I am trying to use it for a shader that is all. I don't even have the shader installed or anything just optifine.

I have allocated more ram to it. It loads at preparing for a second and then shuts down.

I have also tried multiple versions of 1.13.2, 1.13.1, and even 1.12
05/14/2019 10:37 am
Level 3 : Apprentice Crafter
FadingTactics_
Have you installed forge by your self or have you used a .exe file to do it.

If by yourself, find the .exe file to install it for you.

If you want to add a mod, just place the correct version of the mod in the "mods" folder in .minecraft

If it's a shader, make sure it is the right version or it won't work!

Planet Minecraft

Browse

Site

© 2010 - 2019
planetminecraft.com

Welcome