[WARNING] [Minecraft] Can't keep up! Did the system time cha

Did you mess up your Minecraft? Ask for help here!

Post Permalink
by FlightCommand13 » 5/25/2013

Hey guys, I've made a FTB (Feed The Beast) server for my friends and I. I've just started the server and I've been getting messages in the console that spams over and over,

[WARNING] [Minecraft] Can't keep up! Did the system time change, or is the server overloaded?

Then it says a bit later,

[SEVERE] [ForgeModLoader] The world xxxxxxxx (world) has leaked.

I replaced the numbers and letters with "x".
Then the server stops.

I'm using a MacBook Pro and I have really basic coding skills. If you know what to do please explain it easily.
Thanks in advance!
User avatar
Level 7
Apprentice Pony
Posts: 12
Joined: 5/25/13

Post Permalink
by bmanrules » 5/25/2013

On a standard Minecraft server normally the "Can't Keep Up" message means that the server is overloading (Not enough resources) however most of the time it doesn't matter. I've never seen the "World has leaked" error before but in terms of world leaks in games in general it probably means that you have a corrupted chunk in your world, however I can't be 100% sure and if I'm wrong feel free to correct me ;)
Image
User avatar
Level 55
Grandmaster Programmer
Posts: 1203
Joined: 10/11/11

Post Permalink
by FlightCommand13 » 5/25/2013

bmanrules wrote:On a standard Minecraft server normally the "Can't Keep Up" message means that the server is overloading (Not enough resources) however most of the time it doesn't matter. I've never seen the "World has leaked" error before but in terms of world leaks in games in general it probably means that you have a corrupted chunk in your world, however I can't be 100% sure and if I'm wrong feel free to correct me ;)

You're probably right, even though I could make a new server it still comes up. Does anyone know if more storage would solve it?
User avatar
Level 7
Apprentice Pony
Posts: 12
Joined: 5/25/13

Post Permalink
by bmanrules » 5/25/2013

What are your Macbook's specs?
Image
User avatar
Level 55
Grandmaster Programmer
Posts: 1203
Joined: 10/11/11

Post Permalink
by FlightCommand13 » 5/26/2013

Memory: 4GB 1067 MHz DDR3
Processor 2.66 GHz Intel Core 2 Duo
Version 10.8.3
OS X Mountain Lion
What kind of info do you need to know?
User avatar
Level 7
Apprentice Pony
Posts: 12
Joined: 5/25/13

Post Permalink
by Z645 » 5/26/2013

Having this error is normal and only comes up when the server can't hold the players and data being flowed in.
Image
Level 23
Expert Geek
Posts: 1848
Joined: 2/19/12
Says: Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve. –Napoleon Hill
Minecraft: Z645

Post Permalink
by Creamyman » 5/26/2013

FlightCommand13 wrote:
bmanrules wrote:On a standard Minecraft server normally the "Can't Keep Up" message means that the server is overloading (Not enough resources) however most of the time it doesn't matter. I've never seen the "World has leaked" error before but in terms of world leaks in games in general it probably means that you have a corrupted chunk in your world, however I can't be 100% sure and if I'm wrong feel free to correct me ;)

You're probably right, even though I could make a new server it still comes up. Does anyone know if more storage would solve it?

purchase more ram and make a new server supporting more ram because FTB takes quite a bit of ram its self.
Image
Image
Image
Image
User avatar
Level 10
Journeyman Pokemon
Posts: 163
Joined: 3/17/13

Post Permalink
by Z645 » 5/26/2013

Creamyman wrote:
FlightCommand13 wrote:
bmanrules wrote:On a standard Minecraft server normally the "Can't Keep Up" message means that the server is overloading (Not enough resources) however most of the time it doesn't matter. I've never seen the "World has leaked" error before but in terms of world leaks in games in general it probably means that you have a corrupted chunk in your world, however I can't be 100% sure and if I'm wrong feel free to correct me ;)

You're probably right, even though I could make a new server it still comes up. Does anyone know if more storage would solve it?

purchase more ram and make a new server supporting more ram because FTB takes quite a bit of ram its self.

Not everything depends on ram. CPU matters too.
Image
Level 23
Expert Geek
Posts: 1848
Joined: 2/19/12
Says: Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve. –Napoleon Hill
Minecraft: Z645


Return to Minecraft Help